Prezes Zarządu Prezes Zarządu
132
BLOG

Rozwój rodzimej przedsiębiorczości

Prezes Zarządu Prezes Zarządu Biznes Obserwuj temat Obserwuj notkę 4

Zapowiada się odbudowa polskiej przedsiębiorczości. Jedną z dziedzin, które zaniedbaliśmy, jest przetwórstwo rolno-spożywcze. Uważam, że warto rozwijać ten temat nie tylko w formie dyskusji, ale jako inwestycje o znaczeniu gospodarczym. Jednym z elementów tej gospodarki jest przetwórstwo produktów w gospodarstwie rolnym. Nie myślę tu o powrocie do orania wołami, co też miało miejsce. Myślę o wykorzystywaniu naturalnych produktów, które można uznać za produkcję surowców do dalszego przetworzenia.

image

Masło produkowane w gospodarstwie rolnym, foto ilustracyjne, http://www.na-kaszuby.pl/Kuchnia_kaszubska/regionalne_produkty/prod/news/Maslo_z_wiejskiego_mleka_75_1.jpg


Kiedyś gospodarstwa wiejskie prowadziły produkcję w taki sposób, aby zapewnić przetrwanie rodziny. Jednym z produktów było mleko krowie lub mleko kozie. Mleko to po kilku godzinach podlegało naturalnemu procesowi oddzielenia tłuszczu od pozostałej części mleka. Ten tłuszcz - czyli śmietana - był zbierany do osobnego naczynia i sprzedawany mieszkańcom miast.

Z części śmietany w gospodarstwach rolnych wyrabiano również masło. Z kolei rzemieślnicy wytwarzali specjalne formy, aby masło miało interesujący kształt i zachęcało nabywcę do dokonania zakupu. Produktem odpadowym była tutaj maślanka, czyli płyn pozostający po odcieknięciu wody z masła, czyli wydzielonego tłuszczu. Maślanka nie miała wartości handlowej, ale była doskonałym produktem paszowym dla hodowanych zwierząt...

image

Produkty wytwarzane w gospodarstwie rolnym sprzedawano na targu, foto ilustracyjne, https://i.ebayimg.com/00/s/MzYxWDY0NA==/z/proAAOSwEzxYbeZC/$_20.JPG

Myślę tutaj o przywróceniu produkcji masła na bazie mleka wytworzonego w gospodarstwie rolnym. Dlaczego mamy korzystać z produktu wytwarzanego techniką przemysłową ? Uważam, że masło wytwarzane starą technologią nie musi być wytwarzane w sposób prymitywny. Gdyby grupa rolników - hodowców bydła mlecznego założyła zakład mleczarski bazujący na własnym surowcu, na pewno jakość takiego produktu mogłaby być wyższa a sam produkt - zdrowszy.


Oczywiście - to tylko jeden przykład z możliwości technologii zarzuconej...


zobacz też:

http://www.radiomaryja.pl/informacje/mrirw-zapowiada-rozwoj-lokalnych-przedsiebiorstw/


2017 02 18, 12:30, [3380]


nauczyciel zawodu i praktyk

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Gospodarka